SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

2025-01-09 Autorius Vaida Bučinskienė

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ
Metų pradžioje, sausio mėnesį jau kelerius metus skatinama atisakyti ar bent sumažinti gyvūninės kilmės produktų vartojimą. Sausį, pralėkus didžiosioms žiemos šventėms, dažniausiai išleidus daugiau nei planuota, o gal naujiems metams išsikėlus tikslą rinktis sveikatai palankesnę mitybą, norime Jums pagelbėti, atrinkę puikių receptų be mėsos - rasite ir užkandžių, ir sriubų, ir salotų, ir pagrindinių patiekalų, kuriuos galima paruošti sočiai, skaniai net ir be mėsos. Čia rasite ir veganiškų, ir vegetariškų patiekalų.

AZIJIETIŠKI MAKARONAI SU RIEŠUTŲ SVIESTO PADAŽU

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Azijietiški makaronai su riešutų sviesto padažu - šis ryžių makaronų patiekalas su tofu, daržovėmis ir sodriu riešutų sviesto padažu – tai puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, kuris ne tik sotina, bet ir džiugina skoniais. Švelnios tekstūros ryžių makaronai puikiai susilieja su aromatingu padažu, kuriame dominuoja riešutų sviesto kremiškumas, sojų padažo sūrumas ir šiek tiek salstelėję agavų sirupo bei obuolių acto niuansai.

KIAUŠINIŲ IR PAPRIKOS UŽTEPĖLĖ BE MAJONEZO

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Kiaušinių ir paprikos užtepėlė be majonezo – tai maistingas ir gaivus patiekalas, kuris tinka tiek lengviems pietums, tiek užkandžiams. Virtų kiaušinių minkštumas derinamas su traškiais saliero bei paprikų gabalėliais, o česnakas ir šviežios žolelės suteikia aromatingo skonio akcentų. Jogurto ir alyvuogių aliejaus padažas apjungia visus ingredientus į kremišką ir švelnų skonį.

Reklama


GREITOS JOGURTINĖS DUONELĖS KEPTUVĖJE

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Graikiško jogurto duonelės – tai minkštos ir aromatingos duonos alternatyva, kurią paruošite greitai ir paprastai. Šios duonelės pasižymi subtiliu jogurto rūgštumu, kuris suteikia tešlai lengvumo ir drėgnumo, o kepimo milteliai užtikrina malonią tekstūrą. Minkymo procesas nereikalauja daug pastangų, o subtiliai apkeptas paviršius suteikia ne tik gražią spalvą, bet ir ypatingą skonį.

ŽEMAIČIŲ BLYNAI SU SŪRIU IR ŠPINATAIS

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Puikus patiekalas, jei norisi kažko sotaus, bet be mėsos. Puiki idėja bulvių garnyrui išsivirti daugiau, nei planuojate valgyti, o vėliau jas galima panaudoti tokiam patiekalui kaip Žemaičių blynai.

Reklama


ĮDARYTOS PAPRIKOS SU RYŽIAIS IR DARŽOVĖMIS

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Jei mėgstate įdarytas paprikas, tikėtina, kad jums patiks ir šis patiekalas - paprikos iškepa kvapnios, gardžios, su puikiu įdaru.

ŠAKŠUKA - DARŽOVĖSE KEPTI KIAUŠINIAI

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Galbūt skamba visai paprastai - daržovėse kepti kiaušiniai, bet būtent apkepusių daržovių ir prieskonių derinys sukuria labai gardų daržovių "patalą" - pagrindą kiaušiniams ir tikrai drąsiai galima teigti, kad šis patiekalas tiks ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar net vakarienei - jis sotus, ypač jei tieksite su duonos riekele, kad pakabinti padažą.

Reklama


BULVIŲ VIRTINUKAI SU GRYBŲ IR GRIETINĖLĖS PADAŽU

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Itališki Gnocchi su miško grybais ir špinatais – tai gardus ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Šis itališkos virtuvės įkvėptas receptas sujungia minkštus bulvių virtinukus su aromatingais miško grybais, bet jei neturite prisišaldę miško grybų, čiai puikiai tiks ir pievagrybiai.

VEGANIŠKAS ČILI TROŠKINYS

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Veganiškas Čili trotkinys – tai maistingas, šildantis ir skonių kupinas troškinys, kuriame susilieja augaliniai baltymai, daržovės ir aromatingi prieskoniai. Minkštas, lengvai apskrudęs tofu puikiai dera su saldžiais kukurūzais, sultingomis pupelėmis ir ryškiomis paprikomis, o pomidorų padažas suteikia sodrumo bei švelnios rūgštelės. Šis troškinys ne tik sotus, bet ir sveikas pasirinkimas pietums ar vakarienei.

Reklama


VIRTI BANANINIAI VARŠKĖČIAI

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Virti bananiniai varškėčiai – tai puikus pasirinkimas pusryčiams ar lengvai vakarienei, kurie pradžiugins tiek suaugusius, tiek vaikus. Šis patiekalas sujungia tradicinių varškėčių minkštumą su natūraliu bananų saldumu, suteikdamas subtilų skonį ir aromatą. Be to, varškė yra puikus baltymų šaltinis, o bananai praturtina patiekalą kalio ir skaidulų.

GRIKIŲ SALOTOS SU KEPTOMIS DARŽOVĖMIS

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Keptų daržovių salotos su grikiais - švelniai saldūs orkaitėje kepti moliūgai, morkos ir batatai puikiai dera su riešutiniu virtų grikių skoniu. Orkaitėje kepamos daržovės tampa minkštos, šiek tiek karamelizuotos ir įgauna natūralų saldumą. Graikiniai riešutai prideda traškumo ir sodrumo. Visas šis derinys papildomas subtiliai saldžiarūgščiu padažu, kuris gaminamas iš alyvuogių aliejaus, klevų sirupo ir balto vyno acto. Padažas ne tik suteikia salotoms gaivumo, bet ir pabrėžia daržovių natūralius skonius, suteikdamas švelnų rūgštumo atspalvį.

Reklama


MAKARONŲ APKEPAS SU MOLIŪGŲ PADAŽU

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Veganiškas Mac and Cheese su moliūgų padažu – puikus pasirinkimas rudens sezono patiekalui, derinantis maistingumą ir išskirtinį skonį. Apkepas žavi kontrastingu tofu ir daržovių įdaru bei šilkinės moliūgų tyrės kremiškumu, kuris harmoningai susilieja su kokoso pienu ir subtiliais prieskonių tonais. Jeigu nesimaitinate veganiškai, papildomai galite įdėti fermentinio ar mocarelos sūrio.

Reklama


TRAŠKIOS MORKYTĖS FRI ORKAITĖJE

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Orkaitėje karamelizuotos morkos tampa maloniai traškios išorėje ir švelniai minkštos viduje. Puikiai tinka patiekti vienas arba su mėgstamu padažu, pavyzdžiui, jogurto-citrinos ar švelniai pikantišku česnakiniu padažu. Šis receptas yra paprastas, tačiau rezultatas džiugina tiek akį, tiek gomurį.

Reklama


LĘŠIŲ KARIS SU KOKOSŲ PIENU

SKANIAI IR BE MĖSOS - 13 VEGETARIŠKŲ RECEPTŲ

Veganiškas lęšių karis su kokosų pienu – tai švelniai egzotiškas, maistingas ir lengvai paruošiamas patiekalas, kuris tinka tiek kasdieniams pietums, tiek išskirtinėms vakarienėms. Troškinys yra puikus būdas gauti daug vertingų maistinių medžiagų, o tuo pačiu tai yra ir sušildantis, greitas ir sotus patiekalas.