Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

2025-02-02 Autorius oSkanu.lt

Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas
Kiekviena lietuvaitė šeimininkė turi savo cepelinų recepto variantą. Tai toks patiekalas, kuris reikalauja nemažai laiko bei darbo. Todėl aš pati jį gaminu gana retokai. Aš įprastai cepelinams pagaminti sugaištu 2 valandas. Tiesa ne visada jie pavyksta tokie, kokių norėtųsi, labai daug kas priklauso ir nuo turimų bulvių rūšies. Iš savo patirties galiu teigti, jog labiausiai tinka krakmolingos, baltos veislės bulvės. Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei minkštesni. Taip pat jeigu gaminu pavasarį dedu į tarkius dvi vitamino C tabletes.

Kaip Jūs mėgstate pagaminti ir patiekti cepelinus? Ar visada gaminate tik su kiauliena, ar naudojate ir jautieną? O gal kartais mėgstate paįvairinti ir pagaminti cepelinus su varške arba cepelinus su vištiena? O gal kai būna grybų sezonus, pasirenkate cepelinus su grybais? O gal renkatės tarkuotų bulvių cepelinus? Variacijų tiek daug ir visi jie savaip skanūs ir neįmanoma atsivalgyti. O šį kartą grįžkime prie tradicinių lietuviškų cepelinų, kuriuos aš su vyru ir visa šeima taip mėgstame ir gaminame net tada, kai užsuka netikėti (arba tikėti) svečiai.

Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 14 cepelinų.

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

Nors klasikiniai cepelinai gaminami su kiaulienos įdaru, jų įvairovė yra stebinančiai didelė: 
Reklama

  1. Mėsos įdarui: Vietoj tradicinės kiaulienos faršo galite naudoti jautienos faršą arba maišyti kiaulieną su jautiena (santykiu 70/30). Taip pat puikiai tinka maltos vištienos šlaunelių mėsa, kuri yra liesesnė, bet išlieka sultinga. Mėgstantiems sodresnį skonį rekomenduoju įmaišyti truputi maltos avienos ar elnienos.
  2. Alternatyvūs įdarai: Jei norite netradicinių cepelinų, galite rinktis varškės įdarą (500 g varškės, sumaišytos su kiaušiniu ir mėgstamomis žolelėmis). Grybų mėgėjams siūlau džiovintų baravykų įdarą, o norintiems eksperimentuoti – rūkytos žuvies (karšio ar upėtakio) įdarą.
  3. Prieskoniai: Be tradiciškai naudojamų druskos, pipirų ir česnako, galite praturtinti skonį keliais šviežios petražolės ar krapų lapeliais, trupučiu imbiero, juodųjų ar kvapniųjų pipirų. Puikiai tinka ir šviežiai maltų muskatų riešutų žiupsnelis.
  4. Padažui: Vietoj klasikinių spirgučių galite paruošti grietinės ir grybų padažą, sviesto ir krapų padažą ar net raugintų agurkų ir grietinės padažą, kuris suteikia malonų rūgštumą.
  5. Aliejus: Jei neturite rūkytų lašinukų padažui, galite naudoti aukštos kokybės sviestą arba alyvuogių aliejų, papildant jį šlakeliu grietinėlės.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  1. Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei žymiai minkštesni, ne tokie kieti.
  2. Gamindama cepelinus pavasarį, kai bulvės jau būna ilgai laikytos ir praranda savo kokybę, visada įdedu į tarkius dvi vitamino C tabletes, kurios sutrintos apsaugo bulves nuo patamsėjimo ir išlaiko gražią baltą spalvą.
  3. Labai svarbu kruopščiai nuspausti tarkuotas bulves. Kuo mažiau skysčio lieka masėje, tuo geriau cepelinai išlaikys formą ir nesulips verdant.
  4. Verdant cepelinus, vandens temperatūra turi būti pastovi – ne per stipri virimo temperatūra, bet ir ne per silpna. Idealu, kai vanduo vos burbuliuoja.
  5. Nenaudokite metalinių įrankių cepelinams maišyti verdant – jie gali pažeisti trapią tešlą. Geriausia naudoti medinį šaukštą.
  6. Norint, kad cepelinai būtų dar skanesni, į tešlą galima įdėti šiek tiek krakmolo iš anksto – tai padės išlaikyti formą.
  7. Jeigu cepelinai vis tiek subyra verdant, nesijaudinkite – tai atsitinka ir patyrusioms šeimininkėms. Tokiu atveju gautą masę galima iškepti kaip bulvių plokštainį su mėsa, kuris irgi būna labai skanus.

Ingredientai

    • bulvės: 4 kilogramų
    • kiaulienos faršas: 500 gramų (galite maišyti su jautienos faršu)
    • grietinė: 300 gramų
    • rūkyti lašinukai: 100 gramų
    • svogūnai: 1
    • druska: 1 valgomojo šaukšto su kaupu
    • česnakas: 2 skiltelių
    • druska ir malti pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių bulves nuskutame.
  2. 2. Keturias vidutinio dydžio bulves išverdame bei sugrūdame. Likusias bulves sutarkuojame bei išspaudžiame per marlę, arba kitą jūsų naudojamą medžiaga (aš pati šiam reikalui naudoju 100 denų kojinę).
  3. 3. Tuomet bulves išspaudžiame į indą, gautą skystį palaikome maždaug 5 minutes, kad nusistovėtų krakmolas.
  4. 4. Skysti nupilame, o krakmolą sudedame ant bulvių tarkių.
  5. 5. Sudedame sugrūstas virtas bulves, įdedame vieną arbatinį šaukštelį druskos bei viską gerai išminkome.
  6. 6. Tada į kiaulienos faršą sudedame susmulkinta česnaką, druskos bei maltų pipirų pagal savo skonį. viską gerai išmaišome.
  7. 7. Į didelį puodą iki pusės įpilkite vandens, įdėkite šaukštą druskos bei užkaiskite.
  8. 8. Pradėkite formuoti cepelinus. Imkite saują bulvių masės, gerai ją sumuškite, padarykite blyną bei dėkite arbatinį šaukštelį su kaupu faršo.
  9. 9. Užspauskite kraštus bei gerai sumuškite tarp delnų.
  10. 10. Kai jau vanduo užvirs, dėkite cepelinus. Cepelinus dedame tik į verdantį vandenį. Sudėjusios maždaug pusę cepelinų, uždengiame dangtį bei leidžiame vėl vandeniui užvirti, po to sudedame likusius cepelinus. Verdame maždaug pusvalandį nuo vandens užvirimo. Puodą laikome atidengtą bei kartkartėmis atsargiai pamaišome cepelinus mediniu šaukštu, kad jie pasikeistų vietomis.
  11. 11. Tuo tarpu, kol cepelinai verda, pasigaminame padažą. Tradiciškai cepelinai yra patiekiami su spirgučių bei svogūnų padažu arba dar pagardinami grietine.
  12. 12. Rūkytus lašinukus smulkiai supjaustome bei pakepiname keptuvėje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Labai gardu į padažą įberti bent šaukštelį maltų džiovintų baravykų. Patiekiame ir skanaujame!
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Wilius

Česnako į cepelinų faršą niekada nedėčiau, pateisinčiau tik jeigu faršas pasenęs, su kvapu, taip mano mama "taisydavo" parūgusį mėsos skonį. Bet niekada tikrų lietuviškų cepelinų česnakais negadinčiau, kaip ir čeburėkų, kibinų faršo, kotletų faršo, žuvies patiekalų skonio. Bet aišku tai skonio reikalas.
Atsakyti

?

Bulves reikia skusti ploniau, geriausia su skustuku, cepelinai ne lietuviškas patiekalas.
Atsakyti

Algis

Šaukštelio faršo yra mažai. Reikia šaukšto, ir sieneles plonesnes daryt
Atsakyti

Rima

Ačiū visiems už receptus! Labai skanus lietuviškas patiekalas! 👍👍👍
Atsakyti

Gilveta

Sakykit ant visu tarkiu tik 4virtos bulves?
Atsakyti

Alvyda

Aš dedu 4:1. Kiti siūlo dėti 3:1.

NP

O kur virtos bulves ? Bus kose pagal toki recepta gaminant ir dar nuspaudziant per sieta ;)
Atsakyti

Irena Petrukaitienė

Į bulvių tarkius krakmolą dedu, bet gal ir į vandenį dar dėti?
Atsakyti

Alvydas Nedzelskis

Labai gerai pavyko, ačiū. Skanumėlis.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Siga Ulinskas

labai skanūs gavosi.
Atsakyti
Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa - geriausias receptas

Gabrielė Miliukevičiūtė

Dėjau 2 šauktus krakmolo papildomai, paskaičius komentarus, viskas gavosi puikiai.
Atsakyti

Ieva Padimanskaitė

Dejot i vandeni pries uzverdant ar i tarkius?

Algis

Teisingai

Albertas

Nieko nepasakyta apie papildoma krakmola,reiskia -pilnas puodas koses.
Atsakyti

Ne Jonas

Albertai sutinku su tavimi!

Nu Albertai

Albertai reikia pagalvot pirma

Rima

Niekada nededu papildomai į tarkuotų bulvių cepelinus krakmolo, apart to, kur lieka nupylus išsunktų tarkių skystį. Niekada nebuvo jokios košės.

salve

Taip ir gaminu.Viskas puiku.
Atsakyti

Kristina

Užtenka krakmolo kiek yra bulvėse kam dar papildomai, tikrai nereikia
Atsakyti

Angele

Jei bulvės nekrakmolingos, tada reikia papildomo krakmolo.

Vilimantas

Virtos bulvės reikalingos, jei norite cepelinų užsišaldyti kitam kartui, žymiai paprasčiau juos formuoti iš nepilnai nusunktos tarkių masės.
Atsakyti

Alius

Niekada cepelinams nenaudoju žalios mėsos faršo. Tik virta mėsa ir pats sumalu. O verdu apie 13min. Tai skonis, kad su visa šakute gali praryti.
Atsakyti

Vanda

Cepelinams naudoju žalios mėsos faršą tiktai jį apkepinu keptuvėje, tada jis nebūna sukibęs. Ir verdu tik 15 minučių.
Atsakyti
Kugelis keptas čenakinėse su varškės padažu
(11)
Burokėlių sriuba su grybais
(5)
Beliašai is kefyro tešlos, su mėsa
(1)