Jei užsisukote darbuose ir tik dabar pradedate planuoti Kalėdų meniu - skubame Jums į pagalbą: čia rasite viską, ko reikia nuo užkandžių iki deserto. Telieka išsirinkti labiausiai patinkančius receptus!
NUGARINĖS SUKTINUKAI SLUOKSNIUOTOJE TEŠLOJEMinkšti ir sultingi kiaulienos suktinukai traškioje sluoksniuotoje tešloje. Atrodytų, ingredientai visai paprasti, o rezultatas pavyksta itin puošnus ir šventiškas. Tam, kad kiaulienos pjausnius būtų lengviau susukti, juos reikia išmušti ganėtinai plonai. Jeigu nelabai mėgstate paprikos, tada ją galima pakeisti morkų šiaudeliais.
TINGINIŲ ŠIMTALAPIS SU VARŠKETinginių šimtalapis – tai greitas ir gardus desertas, kuris apjungia tradicinius skonius su paprastu gaminimu. Šis desertas gaminamas iš šaldytos sluoksniuotos tešlos, plonais lapeliais sluoksniuojant tirpintu sviestu, kas suteikia jam purumo ir traškumo. Įdarui naudojama švelni varškė, sumaišyta su cukrumi ir aromatingu vaniliniu cukrumi, o razinos prideda saldaus skonio ir tekstūros. Suktinis formuojamas į apvalų šimtalapio motyvą, kepamas iki auksinės spalvos ir apibarstomas cukraus pudra, suteikiančia elegantišką išvaizdą. Tai puikus desertas norintiems greitai paruošti kažką skanaus bei nostalgiško.
SLUOKSNIUOTOS VIŠTIENOS SALOTOS SU AVOKADAIS IR SŪRIUVienas iš salotų ir mišrainių šventėms ruošimo privalumų - kad jas galima paruošti iš anksto, kitas - kad galima improvizuoti ir skonius derinti pagal save. Bet šiame recepte labai rekomenduojame nieko nekeisti, nes salotos pavyksta tiesiog tobulos būtent tokios, kokios aprašytos.
ŠOKOLADINIS KŪČIUKŲ TINGINYSIškepėte (ar nusipirkote) daug kūčiukų, dar svečiai atsinešė ir... nebeįveikiate visų? Ne bėda - iš jų galima paruošti labai skanų šokoladinį Tinginį! Tobulas pasirinkimas tiems, kurie ieško paprasto, bet įspūdingo saldėsio šventiniam stalui ar dovanai artimiesiems. Beje, taip pat dalinamės ir
karamelinio kūčiukų Tinginio receptu (spauskite čia). MEDUOLINIS KEKSAS BE KIAUŠINIŲ IR PIENO PRODUKTŲMeduolinis keksas be kiaušinių ir pieno produktų - šis kvapnus ir drėgnas keksas su klevų sirupu ir obuolių tyre yra nepakeičiamas pasirinkimas jaukiems rudens ar žiemos vakarams. Kvepiantis cinamonu, imbieru ir kitais šildančiais prieskoniais, jis sukuria namuose ypatingą šilumos ir jaukumo atmosferą. Obuolių tyrė suteikia kepiniui natūralaus saldumo ir išlaiko jį minkštą, o klevų sirupas prideda subtilaus karamelinio skonio.
KARAMELIZUOTI SVOGŪNAIGal tai ir ne visai "patiekalas", bet karamelizuoti svogūnai čia tikrai verti atskiro paminėjimo, nes jie gali puikiai papildyti beveik bet kurį patiekalą - juos skanu tiekti su įvairiais sūriais, kaip padažą prie mėsos, dėti ant sumuštinukų - jų malonus salstelėjimas visur dera!
MEDUOLINIS TORTAS SU SŪRIO KREMU IR VYŠNIOMISPrieskoninis tortas su vyšniomis – tai gardus ir kvapnus desertas, kuriame susipina meduolių prieskonių aromatas ir vyšnių gaivumas. Rekomenduojame tortą ruošti iš anksto, bent dieną prieš. Taip turėsite pakankamai laiko, kadangi ir biskvitai, ir vyšnios turi būti pilnai atvėsę prieš surenkant tortą. Perteptas tortas per naktį šaldytuve suminkštės, skoniai susistovės.
KEPTA VIŠTA SU OBUOLIAISOrkaitėje kepta višta su obuoliais ir česnakais – tai aromatingas, sultingas ir gardus patiekalas, kuris taps stalo puošmena. Višta yra įdaryta saldžiarūgščiais obuoliais ir kvapniais česnakais, kurie kepimo metu praturtina mėsą subtiliais skoniais ir sultingumu. Prieš kepant, višta yra dosniai aptepama sviestu, sumaišytu su šviežiu rozmarinu, suteikiančiu traškią auksinę plutelę ir nepakartojamą aromatą.
ŽELĖ DESERTAS SU MASKARPONE IR MANDARINAISPasirinkite savo mėgstamą želė, galite maišyti kelias spalvas arba naudokite vieną pasirinktą. Jeigu norisi papildomos rūgštelės, plakant kremą galima įlašinti kelis lašus citrinos sulčių. Paruoštam desertui nereiktų leisti ilgai stovėti kambario temperatūroje, kremas gali šiek tiek ištežti.
LAŠIŠOS UŽTEPĖLĖ SU IKRAISPaprasti ir labai skanūs užkandžiai su rūkyta lašiša bei ikrais. Rekomenduojame pasigaminti - taip paruošti sumuštinukai dažniausiai pirmi pradingsta nuo stalo. Beje, ikrai užtepėlei puikiai tinka ir dirbtiniai, nebūtina išlaidauti.
BALTA MIŠRAINĖ KITAIPVienas populiariausių šventinių pasirinkimų šį kartą kiek kitaip! Baltos mišrainės receptą (o ir mažų paslaptėlių gaminime) tikriausiai turi kiekvienas ją mėgstantis. Kaip ir nuomonę - tai ar turi būti joje mėsos?Jei mėgstate variantą su mėsa, mes siūlome išbandyti receptą su rūkyta vištiena - ji suteikia mišrainei sodresnio skonio, o dažnas pargavęs klausia - kame slypi šios mišrainės paslaptis.
JOGURTINIS KEKSAS SU MANDARINAISUžuodę mandarinus, tikriausiai daugelis pagalvoja apie Kalėdas. Mandarinų keksas – drėgnas, minkštas ir aromatingas kepinys, tobulai tinkantis prie kavos ar arbatos puodelio. Graikiškas jogurtas ir rapsų aliejus tešloje suteikia keksui ne tik sodraus skonio, bet ir užtikrina, kad jis ilgiau išliktų šviežias ir minkštas.
ORKAITĖJE KEPTI VIŠTIENOS KETVIRČIAI SU SPANGUOLIŲ PADAŽUVištiena su spanguolių padažu - aromatingi vištienos ketvirčiai, marinuoti išskirtiniame padaže, sužavi subalansuotu saldumo, gaivumo ir prieskonių deriniu. Labai Kalėdiška vištiena, spanguolės ir apelsinai visiškai šventinis aromatas. Beje, padažas puikiai tiks ir prie kitų vištienos, antienos ar net kiaulienos patiekalų. Skanaus!
SŪDYTA LAŠIŠALabai trumpai pasūdyta lašiša puikiai tiks ir kaip užkandis ir kitiems patiekalams paruošti - jos subtilus skonis tiks ir sumuštinukams, ir salotoms!
GREITAS TRUPININIS PYRAGAS SU UOGIENEGreitas trupininis pyragas su uogiene – tai paprastas, tačiau itin skanus klasikinis desertas, kuris patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Šis trapios tešlos pyragas su uogiene susideda iš traškaus ir gardaus sviestinio trupinių pagrindo, kuris puikiai dera su saldžia bei šiek tiek rūgščia uogiene. Trupinių tekstūra suteikia pyragui malonų traškumą, o uogienė prideda gaivumo ir saldumo. Jeigu uogienė saldesnė, į tešlą dėkite mažiau cukraus.
ŠVENTINĖS KREVEČIŲ SALOTOSJei naudosite tiksliai recepte pateiktus ingredientus, tai rezultatas turi gautis fantastiško skonio. Tai nuostabus patiekalas: lengvas, margaspalvis, sudarytas iš gerai tarpusavyje derančių kontrastingų skonių ir tekstūrų ingredientų. Salotoms tinka naudoti smulkias šaldytas krevetes (jas, žinoma, reikėtų atitirpinti ir apvirti) - jų skonis salotos bus ne prastesnis nei didelių, o kaina tikrai draugiškesnė piniginei.
LAVAŠO SUKTINUKAI SU LAŠIŠALavašo suktinukai su kiaušiniais ir lašiša – puikus užkandis, tinkantis šventėms ar kasdieniam stalui. Patiekalas išsiskiria švelniu tekstūrų deriniu, kurį sukuria tarkuoti virti kiaušiniai, sultinga rūkyta lašiša ir švelniai kreminis majonezas. Švieži svogūnų laiškai prideda gaivumo, o lavašas suteikia patiekalui patogią formą.
NAPOLEONO TORTASTortas Napoleonas yra tikras desertų karalius. Šis receptas nėra standartinis, nes pagaminta su citrininiu sutirštinto pieno kremu, bet dėl to jis tampa tik dar skanesnis!